bg.gif  БългарскиEnglishРусский
Бургас
 
Новини
Как да приготвите една изключително вкусна морска рецепта

Остров "Света Анастасия" е една от най-големите естествени мидени плантации в Черно море. Мидите са били основна храна за обитателите и гостите на Острова през годините. 
Те ще намерят съществено място и в менюто на ресторанта "100 години назад", който ще отвори врати след приключване на реставрацията.Предлагаме на вашето внимание една автентична рецепта за "Миди по бургаски": 

Продукти:
1 кг. миди с черупките / 1 ч. ч. ориз / 1 стрък праз или 1 глава лук/ 1 домат / 1 морков / червен и черен припер / сол / връзка магданоз / 1 лимон / 1 ч.ч. зелева чорба или бяло вино / 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:
Пресни /най-добре извадени лично от вас/, миди се измиват добре със студена вода и се почистват от полепнали по тях водорасли или песъчинки. Един стрък праз /или глава лук/ се запържва леко с 1-2 лъжици олио или зехтин. Прибавя се чаша ориз, към който след леко задушаване, се слага червен и черен пипер, нарязани на дребно домат и морков. Оризът се залива с 1 чаша зелева чорба или бяло вино + 2 чаши вода и сол на вкус. Малко преди да се свари ориза, се прибавят мидите с черупките. Ястието се оставя на огъня, докато черупките се отворят и мидите придобият специфичен розово-оранжев цвят. Готовото ястие се поднася със свеж магданоз и лимони.

Върви добре с бяло вино …и задължително споделено с любими хора. И най-важното – никакви вилици!! Чарът на ястието е да го загребвате с черупката.


Назад

Актуално

Новини

Събития